Maandag 22 augustus is Jean Toots Thielemans van ons heengegaan. Eén van de beste en zeker sympatiekste jazzgrootheden van de wereld heeft zijn laatste deuntje geblazen.

In 2006 gaf hij een concert tijdens het -toen nog bestaande- International Jazz Festival Enschede samen met het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van Joan Reinders.

Tussen de repetitie ’s middags en het concert ’s avonds zaten een paar uur. Die kun je doorbrengen in een hotelkamer, maar daarvan had Toots er al genoeg gezien in zijn leven. Dus vroeg ik hem of hij het leuk zou vinden om in de tussenliggende tijd een opname te maken voor het radioprogramma All That Jazzz. Zag ‘ie helemaal zitten, onder voorwaarde dat hij de muziekkeus bepaalde. Nou, graag.

Een bijzondere ervaring! Creatief als hij is/was, vloog hij alle kanten op. We zouden het hebben over Charly Parker, maar hij begon “Daar bij die molen” te spelen op zijn ‘broodje’. Dat soort dingen…. Het resultaat van deze unieke opname is vanavond (23 augustus) terug te horen op Radio Enschede FM en op internetradio Q5 Radio.

Kippenvel

Eén van de levenslessen die Toots gaf tijdens ons gesprek was:  ‘vertrouw altijd op je kippenvel’. Of iets goed is, kun je niet beschrijven. Dat is een kwestie van gevoel. Als je er kippenvel van krijgt, is het goed. Daar moet je altijd op vertrouwen want kippenvel liegt nooit. Dus: “Vertrouw op je kippenvel, da’s alles…”. Hij keek me aan met zijn pretogen en  blies weer een deuntje op z’n mondharmonica…  Kippenvel…