Net weer terug van een paar weken Ierland. Prachtig land, leuke mensen, veel gezelligheid en een enorme voorliefde voor pubs en muziek. Kan niet mooier, zou je zo zeggen, nietwaar? Het aantal pubs in Ierland is gigantisch en in bijna al die pubs wordt muziek gemaakt. Niet gedraaid, maar gemaakt. Door muzikanten, rijp en groen. Ierland is er beroemd om en -eerlijk is eerlijk- het is de reden dat wij vorig jaar onze eerste trip naar dit land maakten. Om de oorsprong van de Ierse muziek te ontdekken. Die hebben we gevonden!

De Ierse traditionele muziek wordt gemaakt met gitaren, fiddle’s (viool), bodhran drum (een soort trommel), uilleann pipes (een soort doedelzak), accordeon, mandolines, bouzouki’s en banjo’s. En het wordt gespeeld in de pub. Oorspronkelijk niet op een podium maar zittend in een kring, zodat je altijd goed oogcontact hebt met elkaar.

Jigs and Reels

Het repertoire bestaat uit jigs en reels, altijd instrumentaal.  Er wordt uiteraard ook wel gezongen, maar dan is het geen “trad-music” maar folk of ballads. Belangrijkste verschil: jigs staan in 6/8, reels in 4/4.

Deze muziek heeft aan de wieg gestaan van de country-music uit Amerika. In de 19e eeuw trokken heel veel Ieren weg uit Ierland naar Amerika  waar ze een nieuw bestaan probeerden op te bouwen. Ze namen uiteraard hun muziek en hun instrumenten mee en vormden zo de basis van de bluegrass, de country en de Amerikaanse folk. Later vermengden die zich weel met de blues en jazz tot de rock ‘n’ roll en de popmuziek zoals we die tegenwoordig kennen.

Je zou dus kunnen stellen dat de basis (of in ieder geval één van de bronnen) van de hedendaagse populaire muziek in Ierland ligt.

 

Wat ons het meest opviel in Ierland is dat vrijwel overal in de pubs, en inderdaad dat zijn er gigantisch veel, live-muziek wordt gemaakt. Iedere dag van de week, soms met uitzondering van de maandag. Overal zie/hoor je bandjes, vaak meerdere op een avond, die muziek maken. Trad-music, maar ook heel veel hedendaagse pop-, rock- en folkmuziek. Ook daarin zie je de vermenging van stijlen en de opmars van de elektronica. Wat prima is, want, eerlijk is eerlijk, op een gegeven moment heb je het ook wel gehad met dat gefiedel op die fiddle en die fluit….

En jazz? Nee, niet noemenswaardig. Op onze zoektochten (vorig jaar en dit jaar) zijn we er wel een paar tegengekomen, maar de oogst was klein en kwalitatief mager, als ik het zo mag uitdrukken. Cork laat zich voorstaan op hun jaarlijks Cork-Jazzfestival, evenals Galway. Dublin heeft een heuse jazzclub en in Sligo troffen we zowaar een heel aardig bandje dat jazz maakte op min of meer traditionele Ierse instrumenten, maar dat was ’t ook wel zo’n beetje. Navraag bij de ‘locals’ bevestigde ons beeld: voor Jazz moet je niet in Ierland zijn. Of hebben wij toch verkeerd gezocht…? Reacties welkom!