Twenterun

, ,

Teams rennen 240 kilometer door heel Twente om geld op te halen voor Kans voor een Kind

ALMELO-Het ROC van Twente organiseert voor de tweede keer de Twenterun. Een hardloopestafette van 240 kilometer door heel Twente.

Midden in de nacht, pikkedonker, rennen over een pad tussen Nijverdal en Almelo. Je hoort alleen je eigen ademhaling, het enige licht komt van de fietslamp van de fietser die je begeleidt. Al zo’n honderd kilometer onderweg en nog 140 kilometer te gaan. Dat is de Twenterun.

Een hardloopestafette van 240 kilometer door heel Twente die in 24 uur moet worden voltooid. Waarmee geld wordt ingezameld voor Kans voor een Kind. De Twenterun wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door het ROC van Twente. Na een kleinschalige testeditie vorig jaar, pakt de school het nu een stuk groter aan.
” Vorig jaar hadden we zeven teams. De insteek voor dit jaar is minimaal 15 en maximaal 25 teams”, vertelt mede-organisator Willem Habers. De Twenterun heeft veel weg van de Roparun. De jaarlijks terugkerende estafetteloop van 500 kilometer van Hamburg en Parijs naar Rotterdam, waarmee geld wordt ingezameld voor zorg en ondersteuning van mensen met kanker.

De Twentse route is met 240 kilometer ruim de helft korter, maar moet wel in 24 uur worden voltooid. De start is op 19 mei om 17:00 uur in de Gieterij in Hengelo. Onderweg worden in ieder geval de verschillende locaties van het ROC van Twente aangedaan. Zo worden de lopers tussen 6:00 en 9:00 op de ochtend van 20 mei verwacht bij het ROC aan de Wierdensestraat in Almelo. Daar krijgen de lopers een ontbijtje aangeboden door leerlingen van de bakkersopleiding.

,,De organisatie is grotendeels in handen van onze studenten”, vertelt Habers. ,,Het idee is op school ontstaan. Met het project Gezonde School hebben we allerlei lessen die gericht zijn op sport en beweging. Maar we willen niet alleen met het belerende vingertje wijzen. De leerlingen moeten zelf ontdekken dat sport vooral heel leuk is.”
Bovendien wil het ROC de studenten zoveel mogelijk opdrachten in de praktijk laten doen. ,,Als ze iets voor het echie doen is het ineens veel leuker dan wanneer het binnen school blijft”, weet Habers. Daarom worden voor de Twenterun allerlei opleidingen ingeschakeld. Studenten grafische vormgeving hebben de website gebouwd, de opleiding Veiligheid en Vakmanschap heeft het veiligheidsplan gemaakt en er worden groepen studenten ingezet om activiteiten rond de start en de finish te organiseren.

Iedereen kan meedoen aan de Twenterun. Er zijn teams met docenten en studenten van het ROC, maar er zijn ook diverse teams die geen binding met de school hebben. Zoals hardloopvereniging Step One uit Borne, Loopgroep Het Lageveld uit Wierden en Twenterand en de Twenterunners uit Haaksbergen.

Subteams

In voorbereiding op het evenement zijn er overleggen met de teamcaptains. Want zomaar meedoen is er niet bij, het vergt een flinke voorbereiding. Elk team bestaat uit minstens twee subteams. Zo’n subteam heeft vier lopers. De subteams wisselen elkaar af tijdens de estafette. Hoe de teams de kilometers verdelen mogen ze zelf bepalen.
Op het moment dat het ene subteam in actie is, rust het andere team. Daarvoor moeten ze zelf ergens hun basis inrichting. ,,Vorig jaar had een aantal teams hun basis op school. Maar bijvoorbeeld het team uit Haaksbergen had in hun eigen woonplaats de basis. Waar ze ook een mooie feestje bouwden.”
De teams hebben behalve lopers ook twee fietsers, die de loper begeleiden. En een chauffeur, die het team rondrijdt.De Twenterun is geen wedstrijd, benadrukt Habers. Het is de bedoeling dat alle deelnemers ongeveer tegelijk over de finish komen. De gemiddelde snelheid is 11 kilometer per uur. Maar sommige teams lopen sneller. ,,Dat zie je vooral bij de teams met ervaren lopers, die ook al vaker aan de Roparun hebben meegedaan”, zegt Habers.

Om te voorkomen dat de snelste teams al ruim voor de verwachte tijd binnenkomen, zijn er drie ‘stop and go’ plekken. Als ze te snel gaan, moeten ze daar wat extra rust inbouwen.
Dat is een van de aspecten die de organisatie heeft geleerd van de eerste testeditie. Met de deelnemers is het evenement geëvalueerd. Op basis daarvan is de route iets verlegd. ,,Sommige stukken waren erg lang en saai, daar hebben we de route op aangepast. En in tegenstelling tot vorig jaar lopen we nu tegen de klok in. Dat is omdat we in de ochtend in Almelo willen uitkomen. De lopers krijgen daar hun ontbijt geserveerd bij het ROC aan de Wierdensestraat. En dat kan natuurlijk niet midden in de nacht.”

Aanmelden voor de Twenterun kan tot 1 mei via twenterun.nl

Vaardigheden

Gepubliceerd op

22 februari 2017

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *